FTP csatlakozás WinSCP használatával

1) Töltsük le a WinSCP programját megbízható forrásból az internetről. Például innen:

https://winscp.net/download/winscp577setup.exe

2) A program telepítése után indítsuk el azt. A felugró ablakban egyből a kapcsolat létrehozását állíthatjuk be.

 

A megadandó adatok az alábbiak:

  • File protocol: Válasszuk az FTP opciót
  • Encryption: Válasszuk a No encryption opciót
  • Host name: Két megoldás létezik. Beállíthatjuk a domain nevünkből leképezett FTP.DOMAIN variációt, például: ftp.valami.hu
  • Vagy beállíthatjuk a tárhely-szerverünk közvetlen nevét is (ahogy képünkön). Mindkét verzió helyes, de a domainünk aktiválása előtt csakis a szerver közvetlen neve fog működni!
  • Port number: Titkosítatlan kapcsolat esetén válasszuk a 21 –est.
  • User name: Használhatjuk a külön általunk létrehozott FTP felhasználóinevet, vagy megadhatjuk tárhely szolgáltatásunkhoz tartozó felhasználónevünket (cPanel felhasználó)
  • Password: A fenti felhasználóhoz tartozó (tehát vagy a külön létrehozott FTP felhasználóhoz tartozó jelszó, vagy a cPanel felhasználónkhoz tartozó jelszó).

2) Ha szeretnénk elmenteni a beállításokat, akkor nyomjunk az adatok alján a Save gombra.3) Itt a felugró ablakon elnevezhetjük az FTP-kapcsolatunkat a könnyebb beazonosíthatóság érdekében.

Az alábbi beállításokat érdemes megadnunk:

  • Site name: Itt nevezhetjük el a létrehozott FTP-kapcsolatunkat
  • Save password: Ugyan nem feltétlen ajánlott, de kényelmes funkció. Ha ezt választjuk, akkor a jelszavunkat megjegyzi a rendszer és nem kell mindig begépelni.

A beállítások után az OK gombra kattintva menthetjük el az adatainkat.


4) A kapcsolat beállításaival több teendőnk nincsen, most már csak csatlakoznunk kell. Ezt két módon is megtehetjük.

FIGYELEM! A képen szereplő adatok PÉLDA adatok. A saját ftp programjába a saját adatait kell megadnia!Első: A bal oldali listában nyomjunk JOBB egérgombbal az elmentett kapcsolatra, majd a megjelenő listából nyomjunk a Login opcióra.

Második: a bal oldali listában BAL egérgombbal nyomjunk az elmentett kapcsolatra, majd az ablak alsó sávjában nyomjunk a Login gombra.

5) Ha helyes adatokat adtunk meg, akkor a csatlakozás sikeresen létrejön és elérhetjük a tárhelyen tárolt fájljainkat a kliens segítségével.
A weboldalak tartalmát a dokumentum gyökérbe kell feltölteni, ahonnan a szerver betölti a fájlokat, ha valaki beírja a böngészőbe a domaint. Ez a fődomain a public_html mappát jelenti, illetve aldomainek és hozzáadott domainek esetében alapértelmezetten a public_html/aldomain vagy public_html/hozzaadottdomain mappát.

 

Was this answer helpful? 96 Users Found This Useful (146 Votes)