Let's Encrypt ingyenes SSL használata

 
 
Szervereinken 2017 februárjától elérhető a sokak által már ismertté vált Ingyenes SSL szolgáltatás, melyet a Let’s Encrypt szervezet bocsájt ki.

A szolgáltatás keretében ingyenes Domain hitelesítésű SSL-t (mely megegyezik például a nálunk vásárolható RapidSSL-el) lehet igényelni a cPanel felületről, ingyenesen.
A szolgáltató a vezető IT-cégekkel összefogva karolta fel azt az igényt, hogy az internetet biztonságosabbá tegye a felhasználók számára. Ebbe az irányba mozdulnak el a népszerű böngészők gyártói is: A Google Chrome és a Firefox böngészők az SSL-t nélküli oldalakon figyelmeztetik a látogatókat. (Azaz a https helyett sima http-t használó oldalak látogatói figyelmeztetést kapnak.)

Példák a megjelenő figyelmeztetésre

 
Az SSL igénylése ingyenessége miatt mindenképp jó döntés, azonban nincs kibocsátó általi garancia a titkosítás hibájából történő adatlopás miatt!
Garanciát kínáló SSL-jeink az alábbi oldalunkon ismerhetőek és vásárolhatóak meg: SSL rendelés
 
Továbbá csak Domain hitelesítésű verzióban igényelhető, tehát EV (Extended Validation – kiterjesztett hitelesítés) vagy OV (Organization Validation – céges hitelesítés) verzióban ezek nem kérhetőek; illetve csak 1 db domain-re érvényesek emiatt.

Ha EV vagy OV tanúsítványra lenne szüksége, illetve több SAN-os (azaz több eltérő domain hitelesítésére alkalmas), akár Wildcard-os SSL-t szeretne vásárolni, akkor alábbi oldalunkon teheti meg:
Hol érem el a szolgáltatást?

Lépjen be a cPanel fiókjába. Keresse a Biztonság menüpontban a „Let’s Encrypt SSL” opciót.





 
Cél-domain kiválasztása

A Biztonság/Let’s Encrypt SSL menüpontra nyomva láthatja az összes tárhelyen felvett domaint.
Kattintson az ISSUE gombra a kiválasztott domain mellett.




SSL igény megerősítése

A kifrissülő oldalon beállíthatja, hogy milyen aldomainekre legyen még érvényes az SSL.
 
Fontos: A www-s aldomaint mindenképp válassza ki („Include” oszlopban legyen a jelölőnégyzetben pipa), így a domain www és www-nélkül is biztonságos protokollon (http://) lesz elérhető.
Ha a beállításokat ellenőrizte, akkor az ISSUE gombra nyomva igényelhető az SSL.




SSL telepítése, visszaigazolás

Az ISSUE gombra nyomás után várja meg, amíg lefut a folyamat. Kb 1-2 perc múlva az alábbi üzenetet fogja látni:




 
SSL ellenőrzése

A cPanel felületén a Biztonság menüpont, Let’s Encrypt SSL opció alatt láthatja, hogy az igényelt SSL telepítve van-e (Status: Installed), valamint hogy meddig érvényes (Expiry: 25 May 2017).



 
A cPanel felületen a Biztonság menüpont, SSL/TLS opció alatt is ellenőrizhető a tanúsítvány. Megtekinthető, hogy mely kibocsátótól van az SSL (Kibocsátó: Let’s Encrypt), valamint hogy meddig érvényes (Lejárat: 2017.05.25).
Láthatja azt is, milyen aldomain-ekre érvényes (Leírás).



 
Megjelenés a böngészőben

Domain neve a sikeres SSL-telepítés, majd beállítás után https:// -protokollal, zöld résszel jelenik meg a böngészőben.



 
SSL megújítása

A Let’s Encrypt szolgáltatásának alapértelmezett beállítása az, hogy automatikusan megújuljanak az SSL-ek. Ez a Biztonség/Let’s Encrypt SSL menüpontban, a „View Settings” linkre kattintva ellenőrizhető.
 


A következő oldalon szabályozhatja az SSL megújítást.
 
Disable renewal emails – Ha bejelöli ezt az opciót, a tanúsítvány NEM FOG megújulni!




SSL aktiválása a domain név alatti weboldalon

Az SSL telepítése és aktiválása két külön feladat. Általánosan elmondható, hogy a tartalomkezelő rendszerek (legyen az Wordpress, Joomla, Magento, TYPO3, stb) egyedi beállításokat igényelnek ahhoz, hogy https:// protokollal jelenítsék meg a weboldalt. Ehhez rengeteg segítség érhető el az interneten, illetve ügyfélszolgálatos és webmester kollégáink szívesen segítenek Önnek.


Milyen problémák léphetnek fel?

  • Az SSL-aktiválás után szétesett weboldalam
Előfordulhat, hogy nem minden fájlban sikerült helyesen beállítani a HTTPS-re való átállást. Kérjük, ilyen probléma esetén keresse ügyfélszolgálatunkat további segítségért.

  • Az SSL-aktiválás után még mindig http://-n jelenik meg oldalam
Ilyen esetben kérjük ellenőrizze oldalának cache-beállításait és ürítse azokat. Továbbá kérjük hogy a böngészőjének cookie- és cache tárát is ürítse, majd privát böngésző módban

  • Az SSL-aktiválás után nem zöld az URL előtti mező a böngésző címsorában
Valószínűleg „MixedContent” tartalmi hiba van az oldalában az SSL-használat miatt. Ez annyit jelent, hogy a korábbi http:// -vel behivatkozott tartalom jelenti a hibát a már https:// -el működő oldalon. Ha segítséget szeretne kérni a javításban, keresse ügyfélszolgálatunkat bizalommal.
Hasznosnak találta ezt a választ? 133 A felhasználók hasznosnak találták ezt (136 Szavazat)